Wel of niet doortrainen tijdens de vakantie?

– Als je tien weken per jaar niet traint door vakanties, drukte en ziekte, mis je al snel één vijfde van je trainingen –

17 augustus 2018

Door: Sven Janssen

Sportscholen en –verenigingen zijn tijdens vakanties vaak op zijn minst gedeeltelijk gesloten. En voor de tijden waarop ze wel open zijn, is het vaak duidelijk rustiger dan tijdens de normale weken. Even los van wanneer mensen op vakantie zijn, is dit toch erg opvallend. Als kind is het vaak normaal om tijdens de vakanties niet te trainen. Sport hoort erbij, zeker als kind, en hopelijk word je hierin ook op een gezonde manier gepusht door je ouders, maar in de vakantie heb je lekker vrij. Naarmate je ouder wordt, is dit echter in toenemende mate een zwak excuus. Sport doe je voor jezelf en hopelijk doe je iets omdat je het leuk vindt. Als jij tijdens de zomermaanden toe bent aan zes weken niet trainen, dan heb je misschien niet de goede sport gekozen.

Hierboven gaat het dan alleen nog maar om het recreatieve aspect. Het ‘bezig zijn’, het onderhoud plegen aan iets dat waarschijnlijk al iets te veel achterstand heeft opgelopen. Als het gaat om het prestatieve aspect, dan trekt het meerdere weken per jaar niet trainen absoluut een zware wissel op je ontwikkeling. Stel dat je gedurende ongeveer zes weken in het jaar niet traint vanwege vakanties en feestdagen, en stel daarnaast dat je nog eens ongeveer vier weken niet traint vanwege drukte en griep. Dan heb je al snel tien weken niet getraind in een jaar, en daarmee mis je dus ongeveer 20% van het jaar aan trainingen. En dan gaat het niet alleen om de tijd waarin je niet getraind hebt, maar je bent vervolgens ook nog eens tijd kwijt om een beetje terug te komen op het niveau van voor de onderbreking. Het verlies is daarmee dus nog veel groter dan alleen de tijd waarin je niet getraind hebt.

In een sport als BJJ is je eigen progressie moeilijk te meten. Vaak train je met jongens die ongeveer even snel vooruit gaan als jij en daarom heb je niet echt het gevoel dat je beter wordt. In krachttraining is groei, stilstand of achteruitgang heel direct meetbaar. En vanuit die context is te zeggen dat wat voor jou het beste wat je te brengen hebt, na een week niet trainen al weg zakt en dat als je een fatsoenlijk, en dus niet eens een hoog, niveau wilt onderhouden je minimaal drie keer per week moet trainen.

Maar wat dan als de sportschool dicht is? Als je echt wil, kun je altijd trainen. En mag ik dan nooit meer op vakantie? Nee, eigenlijk niet, maar omdat het toch om een hobby gaat, wil ik een (liefst korte) vakantie zo nu en dan door de vingers zien.