BJJ of No Gi submission grappling

Op de pagina ‘wat is BJJ’ heb je kunnen lezen hoe het systeem van Braziliaans Jiu Jitsu in elkaar zit. In het BJJ, en dus ook bij ons, wordt er echter onderscheid gemaakt tussen het meer klassieke Braziliaans Jiu Jitsu en het No Gi/Grappling spelletje. Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen beide disciplines.

Braziliaans Jiu Jitsu

Het Braziliaans Jiu Jitsu wordt beoefend in een kimono of gi zoals we dat ook in het judo zien en er wordt net als in het judo gewerkt met een bandensysteem om je eigen voortgang bij te houden. Er zijn 5 kleuren banden waarop elk eerst vier strepen verdiend kunnen worden voordat iemand toe is aan de volgende kleur band. Na de vierde streep ga je dus door naar de volgende kleur band. Dat ziet er dus als volgt uit:

Wit – Blauw – Paars – Bruin – Zwart

BJJ Kids

Bij de junioren zien de banden er als volgt uit.

No Gi Submission grappling

Bij No Gi submission grappling wordt geen kimono of gi gedragen en is er dus ook geen graduatiesysteem om een nieuwe kleur band te halen. Het heeft in grote lijnen dezelfde regelset als Braziliaans Jiu jitsu, maar omdat er geen kimono of gi gedragen wordt, is het spelletje een stuk sneller en dynamischer. Er is namelijk geen kleding die je vast mag pakken en dat zorgt ervoor dat het een stuk lastiger is om iemand onder controle te houden. Buiten het slaan en trappen, lijkt het grappling daarmee redelijk veel op MMA. Sterker nog, het is essentieel binnen het MMA om goede grappling vaardigheden te hebben.

Omdat dit zeer nauw verwant is met het BJJ en er op toernooien vaak zowel GI als een NoGi wedstrijden zijn waarvoor je je kunt inschrijven besteden we zeker ook aandacht aan de zaken die specifieker bij het Grappling spelletje horen.