Waarom Brazilian Jiu Jitsu?

Waarom wil je Brazilian Jiu jitsu doen?

Er zijn verschillende redenen om aan Brazilian Jiu Jitsu te doen. Geen zin om te lezen? Bekijk dan het filmpje onder aan de pagina waarin Joe Rogan in zijn podcast ongeveer hetzelfde zegt, met beelden van grootheid Marcelo Garcia.

  • Je wordt er fysiek erg fit van, niet alleen maar sterk omdat je regelmatig naar de sportschool gaat om aan gewichten te trekken, of alleen een goede conditie omdat je elke dag een stuk gaat rennen. Maar fysiek fit omdat je in functionalteit groeit. Naast conditie en kracht krijg je er ook nog eens lenigheid, coördinatie, balans en timing door.
  • Je leert niet alleen jezelf fysiek beter te verweren, maar ook mentaal gaat braziliaans jiu jitsu je leven veranderen. Omdat je tegenstander je constant een probleem voorlegt en je dit moet oplossen in een stressvolle situatie. los je dit probleem niet juist op dan verlies je, raak je de controle over jezelf kwijt, verlies je. Het is als een soort Rubics kubus die terugvecht. Je gaat dus leren om kalm te blijven tijdens een gevecht, en een strategie toe te passen zodat je kunt winnen.
  • Je zelfvertrouwen groeit en tegelijkertijd word je ook nederig. De groei van het zelfvertrouwen komt doordat je beter word. En geloof ons, het is echt een goed gevoel iemand te laten opgeven (submitten), want  feitelijk zegt iemand daarmee: “Ik kan niet meer”. Het is de ultieme overwinning. Tegelijkertijd word je nederig want je zal zelf namelijk heel vaak moeten opgeven en zo leer je dat er altijd wel iemand beter is.
  • Filosofisch gezien is dit spel een reflectie op het leven. Je krijgt handvatten tijdens de les en ondergaat tijdens het sparren een soort trial and error, hierdoor ga je groeien. Er komen constant problemen op je pad en aan jou de keuze hoe je hiermee omgaat. Kies je goed dan win je, kies je fout dan leer je en ga je zorgen dat het de volgende keer beter gaat.