juli 27, 2018

Wat is Brazilian Jiu Jitsu?

Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) is een zeer effectieve zelfverdedigingssport waarbij het voornamelijk draait om het grondgevecht. Het BJJ is voortgekomen uit het judo (en deels worstelen) waardoor werptechnieken ook onderdeel van het spel zijn. Het spel zal meestal echter voor het grootste deel op de grond plaatsvinden waarbij het erom gaat om de tegenstander te controleren en hem vanuit de controle tot opgave te dwingen door middel van een armklem, beenklem of verwurging. Kracht is net als lenigheid erg belangrijk, maar een kleinere, lichtere, technischere vechter kan zeker ook winnen van een grote, zware en sterke vechter met minder techniek.

Er zijn vier stappen in het traditionele Braziliaans Jiu Jitsu:

1.Tegenstander naar de grond werken (takedown);  De reden hiervoor is dat de kinetische energie veel lager is als mensen op de grond bewegen. Ook de explosiviteit van bijvoorbeeld stoten en trappen is veel lager dan wanneer je tegenstander staat, waardoor de kans er iets plotseling drastisch fout kan gaan veel kleiner wordt.

2.Benen passeren (guard pass); De benen zijn sterk en dus gevaarlijk. Je kunt hier makkelijk afstand mee maken en zelfs verwurgingen mee aanzetten. Pas als je de benen voorbij bent, kun je een tegenstander goed controleren.

3.Tegenstander controleren (side mount, mount, back mount); Controleer je tegenstander, liefst vanuit een zo dominant mogelijke positie. De dominantie van die positie hangt af van (1) de mate waarin je zelf kunt aanvallen en (2) de mate waarin je tegenstander kan aanvallen.

4.Tegenstander tot opgave dwingen (submitten); Als laatste stap wil je het gevecht beëindigen door je tegenstander tot opgave te dwingen. Dit kan door een arm- of beenklem of een verwurging aan te zetten, de submission. Door af te kloppen geeft de tegenstander aan dat hij niet meer verder kan waardoor het gevecht hiermee ten einde is gekomen.

Doordat het niet geoorloofd is om te slaan of trappen in het Braziliaans Jiu Jitsu kun je tijdens een training voor de volle 100% met elkaar het gevecht aangaan, zonder er (serieus) letsel aan over te houden. Het afkloppen gebeurt immers (als je verstandig bent) altijd voordat er schade zal ontstaan.